مشکلات آبشویی خاک های شور
- فقدان یا کمبود آب با کیفیت مناسب به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک علی الخصوص زمانی که فصل رشدمان با تاخیر همراه باشد.
- وجود سفره آب زیرزمینی در نزدیکی سطح زمین، اگر سطح سفره بالا باشد شوری خاک را تشدید می کند و راه حل این مشکل تنها زهکشی است.
- وجود سخت کفه در خاک که تقریبا همان مشکل بالا را ایجاد می کند، در رابطه با سخت کفه یا کفه شخم باید از شخم عمیق استفاده کرد یا از لوله های زهکش استفاده نمود.
- عدم مسطح بودن اراضی که قبل از آبشویی نیاز به تسطیح اراضی داریم.
- کم بودن سرعت نفوذ آب در خاک یا کم بودن هدایت هیدرولیکی خاک که اگر به دلیل سله باشد بایستی سله شکنی صورت گیرد یا هدایت هیدرولیکی خاک را با اضافه کردن ماده آلی و ایجاد ساختمان مطلوب در خاک بالا برد.
اصلاح خاک های سدیمی و شور – سدیمی
اگر خاک سدیمی باشد راه های اصلاح آن مشخص است ولی اگر شور – سدیمی باشد بدترین کار این است که ابتدا مشکل شوری را برطرف کنیم و خاک را به خاک سدیمی تبدیل کنیم، در این مواقع ابتدا باید مشکل سدیمی بودن را برطرف کرد بعد مشکل شوری را، حتی یکی از راه های اصلاح خاک های سدیمی تبدیل آنها به خاک های شور – سدیمی است که البته این راه اصلاح فرآیند کندی است.
اصلاح کننده های خاک های سدیمی
استفاده از این اصلاح کننده ها به دو عامل بستگی دارد:
- عدم وجود آهک در خاک
- وجود آهک در خاک
عدم وجود آهک در خاک
این امر به منزله عدم وجود منبع کلسیم در خاک است پس از بیرون باید کلسیم را اضافه کنیم.
وجود آهک
گر آهک در خاک ولی در عمق باشد به وسیله شخم عمیق می توان آهک را به سطح آورد . در صورت وجود آهک باید کاری کرد که آهک حل شود و کلسیم آن آزاد گردد.
گوگرد عنصری و یون سولفات طی فرایندهای شیمیایی تولید اسید سولفوریک می کنند، اسید سولفوریک با آهک وارد واکنش شده و گچ (CaSO4) را تولید میکنند کلسیم حاصل از آن با سدیم در فاز تبادلی قرار می گیرد و سولفات سدیم تولید می شود که بوسیله آبیاری از خاک خارج می شود و مشکل سدیمی بودن خاک برطرف می گردد.
دیدگاه خود را بنویسید